Reisverslag van 2 maanden in Rwanda, Uganda, Kenia & Tanzania
"This is your captain speaking, if you look from the left side of the cabin you can see the pyramids." Een luid applaus volgde in het vliegtuig en deze geluksvogel zat aan de goede kant. Na een beetje turen in het donker door het raampje heb ik ze toch echt gezien: twee prachtige piramides in de verte. Zo leuk kan een overstap op Caïro zijn!
(Het plaatje heb ik van internet geplukt, maar dat mag de pret niet drukken)
De Afrikaanse ervaring begon bij het instappen op de vlucht naar Kigali: het boarden duurde ruim een uur omdat iedereen het lekker rustig aan deed. We vulden een vragenlijst in over het corona-virus, die we bij aankomst vervolgens nog eens mochten invullen op een tablet. Met mijn vermoeide kop stond ik om 3:00 's nachts dan eindelijk bij het visumloket, waar ik te horen kreeg dat ik mijn paspoort als vermist op had gegeven. Ojee. Gelukkig kwam het na een snelle check (voor Afrikaanse begrippen) allemaal weer goed en werd mijn visum geschreven. Eenmaal buiten waren er genoeg vriendelijke taxichauffeurs die mij wel naar de stad wilden rijden, maar ik moest eerst nog even pinnen. Dus werd ik door een klein convooi naar de dichtstbijzijnde automaat begeleid. Pinpas werkte niet, creditcard ook niet. Kut. Gelukkig waren de heren zo vriendelijk me op een andere ATM te wijzen en die werkte wel. Een kleine, slanke man begeleidde me met ritmische passen richting zijn taxi. Nadat ik hem op zijn swingende loopstijl wees, dansten we samen verder richting de auto. Een goed begin.
Bij aankomst in het hostel bleek ik de enige bewoner van de zaal met 10 bedden. Prima, geen snurkers dus. Wel werd ik wakker gehouden door het gezang van allerlei verschillende vogeltjes buiten. Ik vond het niet erg, het voelde net alsof ik in de jungle was. 's Ochtends werd ik wakker van een ander gezang: dat van hoge vrouwenstemmen die kerkliederen zongen. Na een wandelrondje door de stad bleek dat dit de zondagochtend activiteit bij uitstek is. De straten waren vrijwel leeg, op enkele mannen na. Vanuit elke straathoek klonk wel weer een ander gezang. Op zoek naar een simkaart liep ik een lokaal steegje in met kleine winkeltjes. Bij een van de stands heeft iemand een halfuur met mijn telefoon staan prutsen onder toeziend oog van zo'n 20 lokale mannen die zich afvroegen wat die 'Mzungu' hier deed, maar we kregen het niet werkend. Toch een leuke ervaring ;).
's Middags werd ik door de Jemenitische Mohammed opgepikt om naar een familiefeestje te gaan ter ere van een Indiase vriend die ging trouwen. Ik en een Russische Couchsurfer werden enorm hartelijk ontvangen, er werd gedanst en heel veel gegeten en watergepijpt (of vervoeg je dat niet zo?). Uiteindelijk hebben we de hele middag en avond bij de familie doorgebracht en was ik net op tijd weer in het hostel voor een heftige stort- en onweersbui. Fantastische eerste dag 👌
Vandaag was het dan eindelijk zover: mijn allereerste dag als zelfstandige digitale nomade! Uiteraard viel die dag samen met een nationale feestdag in een land waar sowieso al geen rijkelijke overvloed is aan goede WiFi punten, dus heb ik een heel dagdeel moeten wijden aan het vinden van een levensvatbare internetverbinding. Maar, met resultaat: na een vijftal mislukte pogingen heb ik uiteindelijk een fijn plekje weten te bemachtigen met mooi uitzicht en fantastische 4G.
Na het werk besloot ik ondanks de dreigende regenwolken naar de binnenstad te wandelen, dat zou een uurtje moeten duren. Het begin was leuk, zeker toen ik door de minder ontwikkelde wijken liep en alle kinderen naar me gingen zwaaien en hun Engelse zinnen wilden uitproberen. Maar al heel snel werden de wolken donkerder, begonnen mensen op straat te rennen en had ik 3 seconden de tijd om een afgetakelde en verlaten bar in te duiken. Daar heb ik met een ietwat vreemd gekleurde cola maar wat gelezen, naar de hoosbui gekeken en gewacht tot het weer voorbij was, wat gelukkig maar een uurtje duurde.
Wegens een volgeboekt hostel ben ik verhuisd naar het appartement van Mohammed (mijn Yemenitische couchsurf host), dat op zo'n 10km van de binnenstad ligt. Die afstand verplichtte me tot een nieuw 'avontuur': het gebruiken van de moto-taxi. Ongetwijfeld de meest gebruikte vervoersvorm in Kigali, te herkennen aan rode hesjes en groene helmpjes. Het is makkelijk en snel, maar ook doodeng. Zeker toen we 's avonds over nog natte kasseien raasden, de donkere helmklep voor mijn ogen zakte en ik mijn complete bagage bij me had was ik even niet blij. Maar we overleefden het en kwamen heelhuids aan.
Funfact: tot nu toe werd elke keer dat ik achterop een motor zat herhaaldelijk benadrukt dat ik de persoon voor me vooral heel stevig vast moest houden, om er maar niet af te vallen. Dus de eerste keer dat ik achterop de moto-taxi stapte, sloeg ik vol enthousiasme mijn arm om de chauffeur, waarna hij meteen een gesprekje begon. Zijn stem verried dat ik iets geks deed. Onderweg maar even rondgekeken naar de moto-etiquette en ja hoor: niemand die de chauffeur vast houdt of tegen hem aanleunt, integendeel: ze hebben hun handen voor zich en vaak nog een tas op schoot die de afstand tot de chauffeur vergroot. Oeps. Gelukkig ben ik inmiddels een volleerd passagier, heb ik mijn balans achterop verbeterd en houd ik mijn handen netjes bij me.
Vandaag was het trainingswoensdag, want ook tijdens mijn reis moet ik natuurlijk fit blijven (worden) voor de beklimming van Meru! We besloten één van de vele heuvels rondom Kigali op te lopen. Het was een korte tocht, maar behoorlijk zweten door de hoge luchtvochtigheid. We werden beloond met een mooi uitzicht over Kigali en vriendelijke begroetingen van de locals.
's Middags ben ik naar het Genocide Memorial museum geweest. Ik vond het belangrijk om daar naartoe gegaan, maar zag er ook een beetje tegenop. Want wat hier gebeurt is, is onvoorstelbaar en verschrikkelijk. Dit werd in het museum benadrukt met schrijnende verhalen en tranentrekkend beeldmateriaal. Op de terugweg van het museum raakte ik in gesprek met een Rwandees met een onuitspreekbare naam (Ntivuguruzwa), dat vrolijkte me wel weer op.
Dan een wat lichter verhaal, dat ik vast niet mag vertellen en ik zal geen namen noemen, maar IEMAND liet mij tijdens de lunch wat foto's zien van het land waar hij vandaan kwam. De persoon in kwestie swipete door talloze foto's heen van mooie straten, pleinen en marktjes, totdat er ineens een wel heel speciaal monument in beeld verscheen... Ja, een piemelplaatje dus. HAHA. Dit onthoud ik voor het moment dat ik zelf weer een blunder bega, het kan altijd erger.
Aan het eind van de middag zijn we naar de Kimironko markt gereden, een grote overdekte en compleet chaotische markt. We werden van alle kanten bestormd door marktlui die ons graag teveel wilden laten betalen voor hun groenten en fruit. Hoogtepuntje was wel de man die ons naar zijn kraampje probeerde te lokken met de leus: "Hello sister, I have big banana". Aha, okee. Ik kon een lach (zeker na de gebeurtenis eerder op de dag) niet onderdrukken.
's Avonds hebben we met een klein groepje nog wat drankjes gedaan in een karaokebar. Dat was erg gezellig en zaterdag zien we elkaar weer in Musanze (een andere stad). De Rwandese Sylvie heeft me verzekerd dat we dan vooral héél veel gaan drinken. We zullen zien 😁
Vandaag wilde ik graag met de bus in plaats van de moto-taxi en dit bleek een hele ervaring. Terwijl de bus zich langzaam vulde met passagiers, stapte er ook een forse man in die luid begon te preken. Iedereen in de bus luisterde en antwoordde op de juiste momenten. Speciaal voor ons vertaalde de man zijn verhaal ook naar het Engels, inclusief adempauzes waarin hij van ons een respons verwachtte. Ik probeerde de goede antwoorden te raden, dit was meestal amen of halleluja. De man bleef de rest van de busreis preken en zingen, iets dat vaker schijnt te gebeuren. Dit is waarschijnlijk gewoon een erg efficiënte manier om een kerkdienst te houden.
Mohammed stelde voor om naar een zwembad te gaan met een mooi uitzicht over Kigali, maar bleek zelf niet te kunnen zwemmen. Ik heb het hem geprobeerd te leren en inmiddels kan hij een beetje waterspartelen en een halve schoolslag, maar hij mag nog niet zonder vleugels in het diepe. Het uitzicht was trouwens inderdaad mooi, we konden de stortregen al van ver zien aankomen.
's Middags had ik via Couchsurfing met de Rwandese Lilia afgesproken. We zagen elkaar in het winkelcentrum, waar ze met een groep vriendinnen op zoek waren naar mooie jurken voor een bruiloft (waar ik na 5 minuten ook voor was uitgenodigd, maar helaas ben ik dan niet meer in het land). Daarna hebben we nog een rondje door Kigali gelopen en veel gepraat, onder andere over de geschiedenis van Rwanda. Tijdens de genocide, toen Lilia 2 was, is de hele familie van haar moeder vermoord. Heel bizar om deze verhalen te horen...
's Avonds hebben we met Mohammeds vrienden nog wat gedronken bij het Inema Art Center, de place to be op donderdagavond. Je kunt gewoon met je biertje door het moderne kunstmuseum lopen, er is goede muziek en een grote tuin om in te dansen. Was leuk!
Eindelijk weg uit Kigali! Het begon al goed met een prachtige busreis waar genoeg te zien was: binnen klonk de top 100 Afrikaanse muziek en konden we de bijbehorende videoclips bewonderen, buiten reden we door de 1000 heuvels van Rwanda met fantastisch uitzicht. Het is hier overal zó groen! Ik zat bij het raampje (yes!) dat open kon (dubbel yes!), dus heb zo'n beetje de hele rit uit het raam gehangen.
Na aankomst in Rubavu, het grootste dorp aan het Kivu meer, begonnen we met een wandeling langs het meer richting de vismarkt. Onderweg ontmoeten we de 18-jarige local Felix, die een stuk met ons mee loopt en vertelt over wat er allemaal te beleven valt. Hij regelt een tocht voor ons in een krakkemikkig roeibootje voor 1 euro, waarbij we zelf een beetje moeten meepeddelen. Felix gaat ook mee en we varen in een halfuurtje over het meer en rond het kleine eiland Kabakobwa. Hier werden vroeger ongetrouwde zwangere meisjes gedumpt, weer een plek met een duistere geschiedenis dus. Mohammed zit ongemakkelijk op zijn houten plankje en schijt 7 kleuren stront als we op het midden van het meer zijn. Terecht, want het zwemvest is van dezelfde kwaliteit als de boot en zijn zwemtalent ligt ergens heel diep onder water.
We varen met het bootje naar de lokaal beroemde hotsprings, een natuurlijke heetwaterbron die houtje touwtje is omgetoverd tot een ware spa. Met zandzakken zijn twee kleine badjes gemaakt en er is een omkleedhokje van palmbladeren. Wat er niet is, zijn waarschuwingsbordjes op de plaatsen waar het kokend hete water de grond uit komt borrelen. Tot twee keer toe stap ik met mijn voeten op zo'n bron, tot groot vermaak van de locals (maar eerlijk is eerlijk, mijn au-au-hinkeldansje zag er vast lollig uit).
Na de boot terug blijft Felix ons vergezellen en helpt hij ons om 3 enorme vissen te scoren voor een zacht prijsje. Hij weet ook een adresje waar we het allerbeste bananenbier kunnen kopen, de lokale specialiteit. We lopen een stukje verder, duiken een steegje in en ineens staan we in het midden van een gezellige grillbar. Hier maken ze onze vissen schoon en worden ze met heerlijke kruiden perrrrrfect gebakken. En dat voor 50 cent! We moeten overigens wel dik anderhalf uur op ons vissie wachten, maar ik ben inmiddels gewend dat de meeste dingen hier langzaam gaan en heb me er volledig aan over gegeven.
Na ons goddelijke diner droppen we onze spullen in een dubieus hotel. Het is vier keer goedkoper dan wat we op Booking.com konden vinden, maar het duurt niet lang voordat we uitvinden waarom: er kriebelt en kruipt genoeg door de kamer om een driedelige insectenencyclopedie mee te vullen. Ieuw.
We nemen een moto-taxi naar de stad, waar we met Felix een smalle, lange bar in stappen. Helemaal vooraan is een klein podium, met daarachter een lange rij tafeltjes die in het donker verdwijnen. We bestellen een biertje en zitten helemaal vooraan, terwijl op het podium een Congolese dame haar billen schudt. De professionele dansers wisselen elkaar af en al snel hebben we genoeg (bananen)bier gedronken om tussendoor zelf ook te schitteren op het podium. Al met al was het een heel geslaagde dag, zelfs als je bedenkt dat ik daarna in het benauwde insectenhotel moest slapen ;).
We begonnen de dag met een strakblauwe lucht en een lekker ontbijtje aan het meer. De avocado's, bananen, mango's en passievruchten zijn hier verrukkelijk en vormen een goede combi met Afrikaanse thee (een pittige melkthee met gember, citroengras en enkele andere onidentificeerbare kruiden).
Na het ontbijt hebben we fietsen gehuurd om een klein stukje van de Congo Nile trail te doen. We waren gewaarschuwd dat dit een route is met veel ups and downs, maar hadden toch een beetje onderschat hoe zwaar het zou zijn. Zeker in de volle zon was het behoorlijk zweten. Mohammed gaf het na enkele heuvels al op, maar ik wilde toch even pronken met mijn fietsspieren. Na een behoorlijke klim werden we beloond met fantastisch uitzicht over het meer en beloonden we onszelf met een lauwe fanta.
Onderweg werden we trouwens op allerlei manieren welkom geheten. De meest populaire begroetingen zijn 'good morning' (het maakt hiervoor niet uit welke tijd op de dag het is), 'muzungu' (blanke) en 'money' (wat eigenlijk gewoon goedemiddag lijkt te betekenen).
Na een snelle douche zijn onze vrienden Ahmed (Yemen) en Emma (Kenia) ook in Rubavu aangekomen en lunchen we aan het water met nog zo'n heerlijk vissie als gisteren. Daarna rijden we naar het dorp om een ijskoffie te drinken, doen we een potje beachvolleybal en maken we een korte boottocht over het meer. We varen tot de grens met Congo en zien in de verte de stad Goma liggen.
Vervolgens rijden we met de snelste chauffeur van Rwanda (Ahmed) naar Musanze. Hier wordt de vriendengroep uitgebreid, checken we in, eten we een hapje en dan is het tijd voor een feestje! Rond 10 uur lopen we een grote bar binnen die dan nog vrijwel leeg is. Er speelt een bandje en omdat er eigenlijk niet zoveel te beleven is, gaan de drankjes rap naar binnen. Pas rond 1 uur begint het wat drukker en daardoor ook leuker te worden. Iedereen danst met elkaar, buiten is er een kampvuurtje en het is een gezellige bende. Weer een goeie dag dus!
P.S. Vandaag kreeg ik voor de derde keer een compliment over mijn Adidas aso slippers, de groene monsters die door de meeste lezers van deze tekst afschuwelijk worden gevonden. Fijn dat mijn excellente gevoel voor stijl hier wel gewaardeerd wordt!
Rond zes uur 's ochtends word ik wakker van een wild feest met idioot harde muziek. Van ABBA tot TOTO, er komt van alles voorbij en er wordt luid gejoeld. Ik vraag Sylvie, die naast me ligt, wie er in godsnaam zo gek is om zo vroeg zulke muziek te draaien. "De kerk" is het antwoord. Tja... Wel een creatieve oplossing bij gebrek aan kerkklokken. Zuchtend en steunend draai ik me om en slaap nog even door.
Na een brak ontbijtje zijn we onderweg naar de Twin Lakes. Vandaag rijdt Mohammed, want iedereen heeft een kater en dus zouden we de rijstijl van Ahmed zeker niet overleven. De route richting het meer is prachtig, maar hobbelig. We worden lekker door elkaar geschud en onze magen worden flink op de proef gesteld. Dit is dus een 'Afrikaanse massage'. De Twin Lakes zelf zijn mooi om te zien, maar we hebben vooral plezier in de auto en genieten van het uitzicht door het raampje.
Het leuke van ons internationale gezelschap is dat er zo nu en dan van die ideeën worden geopperd waar je zelf nooit op zou komen. Zo had Ahmed vandaag in een opwelling besloten dat hij graag een hele geit wilde kopen. Om als lunch te barbecueën en met zijn vijven op te peuzelen. Er werd wat rondgebeld, maar "helaas" konden we niemand vinden die ons op korte termijn een geit kon verkopen.
We hebben een normale lunch en daarna is het tijd om terug te gaan naar Kigali. Ahmed mag weer rijden, onder voorwaarde dat hij zich aan de verkeersregels houdt. Met name die met betrekking tot de snelheidslimiet. Maar dit keer zijn wij de gekken in de auto. Op de achterbank is het één groot feest en het duurt niet lang voordat iedereen door het dak en de ramen naar buiten hangt. Zwaaiend en zingend rijden we langs het mooie landschap, telkens snel naar binnen duikend als we ergens politie zien. Want die staan in Rwanda zo'n beetje op elke straathoek.
Langs de rand van de weg stoppen we om een kleine waterval te zien. We kopen een lang stuk suikerriet en het hele dorp komt kijken hoe dit voor de "muzungu's" gepeld wordt. Onderweg komen we nog meer pop-up marktjes tegen, waarbij je vanuit de auto van alles kunt kopen. Na een lange rit komen we uitgeput aan in Kigali. Tijd om te slapen!
De afgelopen twee dagen heb ik voornamelijk gewerkt. Buiten is het 30 graden, maar in de schaduw is het goed te doen. Het was dan ook geen straf om met een fantastische latte aan een tafeltje buiten op mijn laptop te werken. De wifi was dit keer toereikend, maar toch heb ik een speciaal to-do-lijstje voor dingen waar ik écht goed internet voor nodig heb. Dingen als up- en downloaden doe ik dan stiekem in de lobby van een heel duur hotel ;)
De laatste dag stond in het teken van mijn naderende afscheid. We hebben met de Yemen-familie heerlijk geluncht bij een Pakistaans restaurant en daarna nog gechillt (en ik gewerkt) bij Fatima thuis. 's Avonds hadden we met de Musanze-groep afgesproken in een karaokebar. Alhoewel iedereen in eerste instantie een beetje gaar was, zat de sfeer er na een paar shotjes goed in. We hebben zelfs nog een liedje gezongen mét microfoon. Gek genoeg kwamen onze verzoekjes daarna niet meer aan de beurt...
Ik ben echt heel dankbaar voor de superleuke tijd die ik dankzij Mohammed en al zijn lieve vrienden in Rwanda heb gehad. Het blijft bijzonder dat tijdens het reizen een spontane ontmoeting in zo'n korte tijd kan uitgroeien tot een hechte vriendschap. Met heel veel mooie herinneringen begin ik morgen aan een nieuw hoofdstuk van deze reis: Oeganda!